Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Rasismus, Xenofobie a Netolerance

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

RASISMUS, XENOFOBIE A NETOLERANCE

Výchova dětí a mládeže k toleranci a spolupráci, k humanistickým kulturním tradicím, formování jejich osobností tak, aby se v nich slučovala svoboda jedince s právním řádem, patří k základním cílům vzdělávací politiky našeho státu.

Na základě změn ve střední a východní Evropě po roce 1989 vznikly nepochybně příznivější podmínky pro celkové zlepšení mezilidské a interkulturní komunikace, přesto se však v naší společnosti začaly ve větší míře objevovat dříve potlačované či jen okrajově se vyskytující jevy a předsudky, které v mnoha případech přehlížejí humanistické hodnoty a oprávněné lidské a občanské nároky jedinců i společenských skupin: netolerance, xenofobie a - jak ukazují výsledky průzkumu veřejného mínění - i počínající rasismus. Příčiny tohoto stavu je třeba hledat v celém složitém souhrnu okolností. Znepokojující je zejména skutečnost, že věkový průměr těch, u kterých se postoje netolerance, xenofobie a rasismu projevují, se posunuje stále k nižší věkové hranici a že se tyto projevy stávají přijímanou filozofií širšího spektra mládeže, často již v období povinné školní docházky. Zvláště pak adolescentní mládež vzdělávající se v odborném školství je často náchylná - nezřídka pod vlivem rodinného prostředí, především však vlivem různých extrémních skupin nebo pod vlivem zhoršené sociální situace - k přijímání rasistických netolerantních názorů a xenofobních postojů a také k prováděn činů těmito postoji motivovaných.

V roce Evropské kampaně proti rasismu, xenofobii, antisemitismu a netoleranci, která byla vyhlášena Radou Evropy a jejímž základním úkolem je podporovat zejména mladé lidi v aktivní účasti na potlačování projevů a postojů majících své kořeny v rasismu, xenofobii, netoleranci a antisemitismu zejména na regionální úrovni, je třeba mít především na zřeteli, že zastoupení dětí nejrůznějšího národnostního a etnického původu v našich školách se bude zvyšovat a že je nezbytné mládež na soužití lidí různých národností, náboženství a rozdílných kultur připravovat, aby se co nejvíce omezily nežádoucí projevy rasismu, netolerance a xenofobie. S ohledem na závažnost problematiky a vzhledem k tomu, že škola se podílí na formování životního postoje dětí a mládeže významnou měrou, je nezbytné věnovat na základních a středních školách všech stupňů a typů výchově k toleranci a boji proti rasismu a xenofobii zvýšenou a trvalou pozornost.

Působit na děti a mládež ve smyslu boje proti rasismu, netoleranci a xenofobii je možné jak prostřednictvím vzdělávacího obsahu jednotlivých vyučovacích předmětů, včetně posilování pozitivního postoje ve výchovných předmětech, tak i prostřednictvím celkového výchovného působení školy na žáky, v jehož průběhu jsou přiměřeně svému věku vedeni od emocionálního prožívání k postupnému zapojování do racionální argumentace a širších sociálních zkušeností.

Na gymnáziu vzhledem k vyspělosti studentů probíhá toto výchovné působení v širších vzdělanostních souvislostech Klíčové místo v systému výchovné práce zaujímá předmět základy společenských věd. Výchovné působení se soustřeďuje na integraci mravního a právního vědomí studentů, utváření norem a způsobů mezilidských vztahů, tolerance, humanistických a demokratických postojů, vzájemné pomoci a schopnosti jednat v souladu s poznanými normami.

Učební osnovy předmětu základy společenských věd obsahují témata z psychologie, sociologie, nauky o státu a právu, z filozofie a etiky. Politologická stránka nauky o státu se zabývá například otázkami týkajícími se respektování národní, etnické a rasové svébytnosti, spotřebami, postoji a zájmy jednotlivce, demokratickým řešením společenských konfliktů.

Témata, která mohou být využita k prevenci projevů rasismu, intolerance a xenofobie, jsou obsažena také v učebních osnovách dalších vyučovacích předmětů, zejména předmětu český jazyk a literatura, dějepis, zeměpis. Vzhledem k otevřenosti a pružnosti učebního plánu gymnázia je možné využít i některých volitelných předmětů (např. sociologie, společenskovědní seminář, seminář z dějepisu aj.).

Učební osnovy předmětu český jazyk a literatura, zejména oblasti literární výchovy, obsahují řadu námětů vhodných ke sledované problematice, podílejí se na utváření názorů, postojů, mravního profilu a celkové kultivace studentů.

Učební osnovy dějepisu umožňují proniknout hlouběji do příčin historických událostí a společenských procesů, morálních norem a etických systémů, humanistické morálky aj.

Učební osnovy zeměpisu poskytují témata zabývající se odlišnými kulturami a jejich přínosem pro společnost, civilizačními problémy současnosti, uplatňováním lidských práv, problémy rasismu, nacionalismu, národnostní nesnášenlivosti.

Učební osnovy cizího jazyka kromě jazykové výuky umožňují seznámení s kulturním bohatstvím, historickým vývojem a odlišností životního způsobu zemí příslušných jazykových oblastí, přispívají k výchově k porozumění a k přímým kontaktům s příslušníky jiných národností.

V odborném školství, kdy je omezený prostor pro předměty, které jsou nosné pro prevenci jevů jako je rasismus, netolerance a xenofobie a objasňování historických kořenů těchto jevů, může být výchova proti rasismu, netoleranci a xenofobii prováděna ve všech předmětech, tedy i v předmětech odborných, záleží jen na učiteli, jak učivo i své osobní postoje dovede ve výuce využít a jakou atmosféru mezi žáky vytvoří. Učební osnovy jsou rámcové a nechávají dostatečný prostor pro výchovné působení a pro nejrůznější obsahové, metodické i jiné inovace. Některé všeobecně vzdělávací předměty jsou přímo určeny k uvedené výchově, např. klíčový předmět občanská nauka, dějepis, český jazyk a literatura, cizí jazyky, zeměpis i nově koncipovaný integrovaný předmět demokratická a humanitní výchova. Osnovy tohoto předmětu kladou důraz na rozvoj kompetencí a klíčových dovedností žáka pro praktický život, podporují hodnoty a postoje jako je tolerance, snášenlivost. K cílům předmětu patří uvědomění se zásady humanity a rovnosti mezi lidmi, národy, rasami, poznávání příčin konfliktů, nutnost se s problémy potýkat, jednat v duchu humanity a všeho dobrého, co je v člověku.

Učební osnovy dějepisu umožňují žákům, aby se prostřednictvím poznání minulosti dokonaleji orientovali ve své současnosti. Jedním z jejich cílů je přispět k morálnímu vybavení žáka, k pochopení nebezpečí nacionalismu, rasismu nebo náboženské nesnášenlivosti pro společnost.

Významnou roli v boji proti rasismu, netoleranci a xenofobii plní také organizace života ve škole, způsob a úroveň komunikace a vztahů mezi žáky navzájem (přátelství, spolupráce), mezi žáky a učiteli (porozumění, ochota pomoci), mezi učiteli a rodiči. Těmto vztahům je proto nezbytné věnovat trvalou pozornost jak na základních, tak i na středních školách. Nápomocny při tom mohou být i rady škol.

Možnosti, které pro působení školy proti projevům rasismu, netolerance a xenofobie nabízejí současné učební dokumenty, je třeba důsledným způsobem využít, popř. dále tvůrčím způsobem rozvinout. Skutečným a rozhodujícím činitelem při vzdělávání dětí a mládeže je učitel, pro kterého je osobní angažmá ve výchově dětí a mládeže k toleranci, demokracii a humanismu přirozenou potřebou a profesionální samozřejmostí.

V tomto smyslu ukládám

- ředitelům základních škol, středních škol, vyšších odborných škol a školských zařízení, aby prevenci projevů rasismu, netolerance a xenofobie věnovali soustředěnou pozornost při řízení vzdělávací a výchovné práce své školy

- pedagogickým centům a zařízením dalšího vzdělávání učitelů zřízeným školskými úřady, aby problematiku prevence projevů rasismu, netolerance a xenofobie zařadily do svého programu činnosti, a to nejen na rok 1995/1996, ale i na další školní roky

- učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům, aby při veškeré činnosti se žáky důsledně uplatňovali zásady výchovy k toleranci, vzájemnému soužití lidí různých národností, náboženství a kultur a k respektování odlišností jednotlivých etnických skupin

a doporučuji občanským sdružením rodičů, profesním sdružením školských pracovníků a radám škol, aby do programu své práce zařadily problematiku předcházení projevům rasismu, netolerance a xenofobie.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT